Documents que poden ser d’interès

Seguidament us deix enllaçats 5 documents molts interessants amb els quals podem ampliar els nostres coneixents:

1. Autismo_criterios_diagnosticos_diferencial(1)

En aquest article na M.A. Javaloyes Sanchís de la “Unidad de Salud Mental Infantil de Alicante y Hospital Universitario de San Juan” ens diu que:

“Els trastorns de l’espectre autista són objecte d’atenció creixent tant per a professionals que treballen en el camp de la infància, com per a la societat en general. La importància del diagnòstic primerenc i l’augment en els casos detectats, fan necessari el conèixer i manejar de forma adequada els criteris diagnòstics d’aquests trastorns. El pediatre d’Atenció Primària serà l’encarregat de realitzar la sospita diagnòstica i el filtratge a un recurs especialitzat. Per això, a més d’estar familiaritzat amb la presentació clínica d’aquests trastorns, ha de manejar diferents instruments diagnòstics i realitzar un despistatge inicial de patologia orgànica aguda (audiometria i nivells de plom). Un cop realitzada aquesta sospita diagnòstica serà l’especialista de la Unitat de Salut Mental Infantil el que confirmi el diagnòstic mitjançant l’avaluació clínica (basada en els criteris diagnòstics) i els instruments diagnòstics especialitzats. Des d’aquest recurs especialitzat, es derivarà al Servei de Neuropediatria perquè es realitzi el despistatge orgànic més exhaustiu amb l’objectiu de descartar patologia neurològica associada. Com a part del procés diagnòstic, es descartaran els possibles diagnòstics diferencials i es revisarà la possibilitat que hi hagi patologia comòrbida.”

2. gpc_manejo_autismo

La “Guía de Práctica Clínica para el Manejo de Pacientes con Trastornos del Espectro Autista en Atención Primaria”, elaborada per varis autors, tracta el tema del TEA des d’una vessant més clínica. I entre el contingut podem trobar: definicions, manifestacions clíniques i classificacions, criteris diagnòstics, deteccions primerenques, el maneig de la sospita, , aspectes a tenir en compte per a les famílies, seguiment d’infants que pateixen TEA, etc.

3. Guia_atencion_TEA_Andalucia

Aquest document que porta per títol ” Guia para la atención educativa a los alumnos y alumnas con trastornos del espectro autista” està elaborat per l’equip de tècnics de les associacions que conformen AUTISME ANDALUSIA (Federació Andalusa d’Associacions de Pares amb Fills Autistes).

El seu contingut és el següent:

  • Què són els trastorns de l’espectre autista?
  • Identificació d’alumnes amb trastorns de l’espectre autista
  • Necessitats educatives d’aquests alumnes
  • Qüestionari per a la detecció d’alumnes amb trastorns de l’espectre autista
  • Atenció educativa a alumnes amb trastorns de l’espectre autista
  • El paper de la família Bibliografia
  • Autisme a internet
  • Adreces d’interès

4. guia_autismo

L’elaboració de “TEA! Trastornos para el espectro autista. Guia para la detección precoz” ha estat creat a partir de la col·laboració entre les associacions d’afectats i l’organització sanitària.  L’objectiu  és anar millorant la qualitat de l’atenció dels serveis i articular el millor suport per als pacients i el seu entorn.

5. GuiaAutismo2

L’objectiu de “Guías de apoyo técnico-pedagógico: necesidades educativas especiales en el nivel de Educación Parvularia”, és “ampliar el coneixement i comprensió de les NEE, associades a discapacitat o dificultats específiques, que presenten algunos infants, sino que fonamentalmente contribueix a facilitar i enriquir la resposta educativa per tots els infants del nivell d’educació parvularia” (División de Educación General del Ministerio de Educación de Chile (MINEDUC).

Font: Els psicopedagogs Pep T. i Tamara C m’ha cedit aquests documents.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en DEFINICIONS, CARACTERÍSTIQUES I CLASSIFICACIONS, DETECCIÓ, DIAGNÒSTIC I AVALUACIÓ i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s